.
Европейские дипломаты призвали США снять санкции с компаний Дерипаски.

Европейские дипломаты призвали США снять санкции с компаний Дерипаски.

mlp / 12.01.2019

Посли Австрії, Німеччини, Ірландії, Італії, Великобританії, Франції, Швеції та посол Євросоюзу в США звернулися до демократів у Конгресі Сполучених Штатів із закликом скасувати санкціїщодо російського виробника алюмінію "РусАлу" та його материнської компанії En+. Про це повідомляє DW.COM.

Відкритий лист до голови комітету Конгресу США з зовнішньої політики демократа Еліота Енґела та лідера демократичної меншості в Сенаті Чака Шумера, який датовано 4 січня, 11 січня оприлюднено на сайті зовнішньополітичної служби ЄС.
На думку авторів листа, скасування обмежувальних заходів компаній En+ і «РусАл» «забезпечить збереження» алюмінієвих комбінатів в Європейському Союзі та робочі місця для «для 75 тисяч працівників». Раніше обидві компанії були підконтрольні російському бізнесменові Олегу Дерипасці, котрий опинився в санкційному списку США.
Через санкції США проти обох російських компаній виробники алюмінію в Європі зіштовхнулися зі «суттєвими викликами», у тому числі й зі зростанням цін, зазначається в листі. Ще однією метою скасування санкцій автори документа називають «збереження наявних ланцюжків» у європейській алюмінієвій галузі. Якщо цього не зробити, тоді європейські виробники звернуться до китайських партнерів, що лише ще більше «посилить позиції» КНР у цій галузі.
Водночас підписанти листа наголошують, що Євросоюз залишається вірним зобов'язанням щодо збереження санкцій проти РФ через анексію росіянами півострова Крим та агресію на Сході України.
У листі також зазначається, що «РусАл» покриває 20% потреб в алюмінію в Євросоюзі й 14% - у США. Натомість можливості розширення виробництва в Європі або на Близькому Сході досить обмежені.
Також автори звернення вказали на «зміни в структурі власності і управління» компаніями, котрі «істотно знизять контроль» бізнесмена над ними. Такі зімни мають «зміцнити європейську алюмінієву промисловість», стверджується в листі.

19 грудня 2018 року мінфін США оголосив про скасування за 30 днів обмежень щодо компаній En+, "РусАл" і "Євросибенерго". Всі три російські компанії пішли на "істотну реструктуризацію" і зміни в корпоративному управлінні, вважають у міністерстві. Водночас демократи у Конгресі не погоджуються з таким рішенням та попросили мінфін відкласти його.
Натомість бізнесмен Олег Дерипаска, якому раніше належала більшість цих компаній, залишиться в списку санкцій, його активи будуть як і раніше заблоковані, наголосив міністр фінансів США Стівен Мнучін.

| | | | - | | | | | |