.
В Николаевской облгосадминистрации специалисты ГАСИ рассказали о легализации самостроев.

В Николаевской облгосадминистрации специалисты ГАСИ рассказали о легализации самостроев.

mlp / 01.10.2018

28 вересня під керівництвом заступника голови облдержадміністрації В. Гайдаржи за участі представників Державної архітектурно-будівельної інспекції Миколаївської області, керівників райдержадміністрацій, відбулась нарада з питань щодо прийняття в експлуатацію індивідуальних садибних житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських, присадибних будівель і споруд сільськогосподарського призначення, що збудовані без дозвільного документа на виконання будівельних робіт.

Учасникам наради роз’яснено особливості змін в діючому законодавстві, повідомили на сайті облдержадміністрації.

По-перше, було спрощено процедуру надання дозволів. Раніше були випадки, коли забудовники після подачі документів на отримання дозволу на виконання будівельних робіт або сертифікату про прийняття в експлуатацію вбудованого об’єкту, не розуміли на якій стадії знаходяться їхні документи, хто їх розглядає, як вони розглядаються, який кінцевий результат вони отримають після розгляду. У зв’язку з цим, для вирішення зазначеної проблематики було прийнято рішення запровадити новий інноваційний проект, який називається «Прозоро ДАБІ відкрита система розгляду дозвільних документів (ссз)» https://dabi.gov.ua/prozora-dabi. Це онлайн-платформа, де відображається стан розгляду дозвільних документів у будівництві. Користуючись цією платформою, замовники в режимі реального часу можуть побачити та відслідкувати процес опрацювання Держархбудінспекцією документів, заяв на отримання дозволу, заяв про внесення змін в дозвіл і сертифікатів на прийнятті в експлуатацію збудованого об’єкту.
Крім того, працює електронна система подачі та реєстрації повідомлення про початок виконання будівельних робіт щодо об’єктів, які будуються на підставі будівельного паспорту. Ці електронні послуги розповсюджуються на громадян, які планують будувати садові житлові дачні будиночки загальною площею до 300 кв.м. та заввишки не більше 2 поверхи. А також господарські будівлі і споруди, гаражі, які розташовані на земельних ділянках з відповідним цільовим призначенням. Це дуже важливо. Для того, щоб скористатися цією послугою потрібно мати лише цифровий підпис, документ, який підтверджує право власності або користування земельною ділянкою, а також будівельний паспорт забудови зазначеної земельної ділянки.

По-друге, впроваджено термін «будівельна амністія». З 2018 року вже почав діяти наказ Міністерства регіонального розвитку № 158 «Про затвердження Порядку проведення технічного обстеження і прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, будівель і споруд сільськогосподарського призначення, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1), збудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення без дозвільного документа на виконання будівельних робіт». Ця амністія поширюється саме на індивідуальні садибні житлові будинки, садові дачні будинки загальною площею до 300 кв. м. і господарські будівлі до 300 кв.м. також, збудовані у період з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року.
Будівельна амністія наразі є безстроковою, її кінцевий термін не визначено. Штрафні санкції до громадян, які виконали роботи без дозволу, а також самовільно експлуатують ці будівельні об’єкти – застосовуватися не будуть. Це є суттєвий крок і відкритість до громадян з метою їхнього приведення у відповідність до чинного містобудівного законодавства забудови населених пунктів.

| | | | - | | | | | |