.
О вероятности социальных бунтов и необходимости иметь на Николаевщине график отключения от электроэнергии всех без исключения предприятий.

О вероятности социальных бунтов и необходимости иметь на Николаевщине график отключения от электроэнергии всех без исключения предприятий.

mlp / 11.12.2014

З 1 грудня 30 тисяч жителів Корабельного району вимушені сидіти в темряві та без можливості користування найнеобхіднішими електроприладами.
2-3 тисячі абонентів в Заводському районі також були відключені. А ось мешканці інших районів не відчувають на собі перебоїв з електроенергією. Така ж несправедливість спостерігається і в районах області.
Системно на 6-8 годин відключаються окремі райони, що не скажеш про такі райони, як Доманівський та Кривоозерский.
Про це перший заступник голови облдержадміністрації Микола Романчук розповів під час наради з представниками підприємств Миколаївщини, керівниками районів та міст.
За його словами, таке несправедливе відключення призведе до соціального бунту.
«Чому постійно відключають Врадіївку? У Врадіїївці людина лежала на операційному столі і вимкнули світло, майже не трапився нещасний випадок. Мені здається, що відключення електроенергії у Врадіїївці – це диверсія».
Крім того, вибірково відключають і крупні підприємства. Так, з 186 підприємств вимикають тільки 24, інші навіть не відчули перебоїв з електропостачанням.
Він впевнений, що питання можна вирішити, домовившись зі всіма підприємствами, розробивши спільний графік.

Про складну ситуацію в електроенергетичній галузі розповів начальник інспекції Держенергонагляду в Миколаївській області Едуард Галат. За його словами графіки відключення не застосовувалися з 90-х років, «але тоді були, так звані «віяльні відключення», зараз же ситуація набагато складніша. За його словами графіки переглядають щороку, при цьому проводять відповідні заміри на підприємствах.
Цьогоріч режимний день перевірки пройде 17 грудня. «Зараз готується відповідне доручення переглянути всі ці графіки, з урахуванням справедливості, адже одні райони сидять по 9 годин без світала, а інших взагалі не вимикають. Має бути відповідна рівномірність з урахуванням соціального фактору, який раніше ніколи не враховувався, адже враховували тільки технічний фактор».
Він звернувся до представників підприємств, «кожен з вас знає, як перевести виробництво в ніч. При існуючій ситуації, ми можемо 60 МВт перевести в ніч – це більше 10 районів залишилися б зі світлом та теплом, якщо б тільки вирішили це питання».
Едуард Олександрович навів приклад реалізації такого переходу, так підприємство ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроект», яке у вечірній максимум брало від 25 до 30 МВт, знизило використання електроенергії до 11 МВт, перевівши виробництво в ніч, організувавши 3 зміну.

Представники підприємств одностайно погодились з необхідністю відключення та економії електроенергії за умови, якщо буде чіткий графік відключення. Зараз же вимкнення відбувається хаотично, при цьому страждає обладнання та зупиняється все виробництво.

А ось із докором щодо боргів за постачання електроенергії від директора ПАТ «Миколаївобленерго» Миколи Гончарука підприємці не погодилися. Адже у залі засідання, окрім представників ЧСЗ, у жодного підприємства немає заборгованості перед «Миколаївобленерго».

Представник компанії ПАТ «Сандора» закликав всіх економити електроенергію та робити все можливе для того, щоб ситуація в електроенергетиці була стабільною, розповівши про досвід, який використовується на підприємстві. Він зазначив, що економія на виробництвах дасть можливість не вимикати електроенергію у населення, у тих же працівників.

А ось Вознесенський міський голова Віталій Луков запропонував: «передайте мені ліміти, я особисто зустрінуся зі всіма підприємствами і ми на місці зможемо домовитися та визначитися».

Микола Романчук зазначив, що слід розробити чіткий графік відключення, тому попросив всіх надати відповідні пропозиції.
«Прошу всіх взяти участь у розробці цього графіку, який буде розроблений для всіх без виключення підприємств. Графік буде розроблений з урахуванням лімітів споживання електроенергії. Якщо графік буде виконуватися, то жодних проблем не буде».
Крім того, він зазначив, що за результатами засідання, з у рахуванням всіх пропозицій буде направлено звернення до Президента України та Кабінету Міністрів.

| | | | - | | | | | |