.
Общественные работы на благо Дома офицеров флота.

Общественные работы на благо Дома офицеров флота.

mlp / 10.12.2012

У Миколаєві руйнується пам'ятка історії і архітектури початку XIX століття - Будинок морських зборів, який відкрили у 1824 році за розпорядженням військового губернатора Миколаєва, адмірала Олексія Грейга з метою організації дозвілля морських офіцерів.

Після революції Морські збори стали Будинком культури моряків, який був зруйнований в роки війни, відновлений і перейменований в Будинок офіцерів флоту. Колишній будинок офіцерів флоту починає сильно руйнуватися і незабаром громада міста може втратити пам'ятник культури національного значення. Висновки спеціальної експертизи – багаточисельні пошкодження стін, що несуть, і колон, потрісканий фундамент. У березні 2010 року застарілу будівлю передали з обласної власності в міську. А в березні 2011 року Будинок офіцерів флоту за рішенням міськради став Миколаївським міським палацом культури і мистецтв.

Проте «приступити до своїх обов'язків» новоспечений палац не може, оскільки знаходиться в аварійному стані. Директор Миколаївського міського палацу культури і мистецтв Комков М.А. продемонстрував в якому жахливому стані знаходиться будівля та її прилегла територія, тим самим дав переконатися в необхідності термінового забезпечення палацу людьми для фізичної роботи.

Тильна сторона будівлі Будинку офіцерів флоту, теж ґрунтовно «хвора» та знаходиться в аварійному стані. Декілька квадратних метрів штукатурки відвалилися від стіни, і ясно видніються камені жовтого ракушняка. На фоні такої «напіводягненої» стіни, якось особливо сумно виглядає кам'яна труба, складена мало чим вище за саму будівлю, і що вирушає кудись в таємничий підвал. На відновлення палацу культури і мистецтва потрібні гроші, а не лише бажання небайдужих городян.

Кримінально-виконавча інспекція Центрального району м. Миколаєва управління Державної пенітенціарної служби України в Миколаївській області вже на протязі двох років співпрацює з міським палацом культури і мистецтв направляючи до нього засуджених, яким винесли покарання у вигляді громадських робіт.

За 2012 рік на благоустрій території палацу культури та мистецтв було направлено 21 громадянина, яким суд призначив суспільно корисні роботи. А зовсім нещодавно, 29 листопада 2012 року силами порушників, інспекції та робітників Будинку офіцерів флоту, був проведений захід по прибиранню території палацу, а саме: підмітанням території, яка належить міському палацу культури і мистецтв, фарбуванням частин будівлі, перестановка меблі, викидання застарілих та непотрібних речей на смітник, прибирання підвалу, підготовка деяких кімнат до ремонтних робіт, обрізка застарілих дерев, перекопуванням клумб, фарбуванню будівельних частин та покриттям залізних конструкцій ґрунтовкою, для того, щоб підготувати будівлю до зимніх морозів та вологи.

Загалом, невеликої прогулянки довкола і простого огляду зовнішнього вигляду цілком достатньо, щоб зрозуміти - Будинок офіцерів флоту ґрунтовно «зносився». Можливо, буде потрібно багато зусиль і засобів для його відновлення. Але про те, що ремонтувати його потрібно, і яке значення ця будівля має для історії міста говорить хоч би той факт, що після Великої Вітчизняної Війни відновлення Миколаєва почалося саме з будівлі Будинку офіцерів флоту. З цією будівлею пов'язана історія наших батьків, дідів і взагалі Миколаївських військових моряків. Його руйнування стало б просто злочином проти пам'яті засновників міста.

Безумовно, з часом змінюються обличчя вулиць, парків, змінився сам Будинок офіцерів флоту, який в свою чергу змінив навіть назву на палац культури та мистецтв, але значення культурної цінності, як і пам'ятники не повинні змінюватись із часом.

Прес-служба управління ДПтС України в Миколаївській області (за матеріалами сектору кримінально-виконавчої інспекції обласного управління ДПтСУ)

| | | | - | | | | | |