.
Арсеній Яценюк в Миколаєві: «Місцеве самоврядування потребує негайного реформування»

Арсеній Яценюк в Миколаєві: «Місцеве самоврядування потребує негайного реформування»

mlp / 11.10.2012

Відповідаючи на прес-конференції на запитання журналістів, як лідер Об’еднаної опозиції бачить майбутнє місцевого самоврядування, Арсеній Яценюк відповів чітко і однозначно: «Вона потребує негайного реформування, і опозиція негайно розпочне роботу над цим в новому парламенті».

- Ми чітко бачимо і уявляємо цю реформу. Перш за все, посади голів обласних і районних держадміністрацій мають бути скасовані. Функції розпорядження бюджетом, виконавчі функції мають бути передані виконавчим органам, які формують виключно місцеві ради. А замість голови ОДА (ще їх люблять називати губернаторами) ми бачимо префекта, скажімо так, представника Президента в області. Його функція - виключно, нагляд за дотриманням законодавства. Таким чином, громада отримує повну можливість здійснювати самоврядування, обирати і знімати керівників, оцінювати своїм вибором тих, хто керує мстом та областю. Це - не винахід, така практика успішно існує в Польщі, де люди обирають дійсно відповідальних перед ними чиновників. Думаю, для України це найвірніший шлях. Такий підхід також містить в собі можливість для розвитку території, оскільки керівник буде в цьому особисто зацікавлений. Не впорається - не оберуть. Якщо ж узагальнитиу, ми хочемо забрати у Президента повноваження впливу на територіальну громаду, - заявив Арсеній Яценюк.

У цьому контексті лідер Об’єднаної опозиції торкнувся і боротьби з корупцією. – Це - завдання номер один для Об'єднаної опозиції «Батьківщина», - сказав він журналістам, а трохи пізніше розвив цю думку на зустрічі з миколаївцями. Основою корупції в Україні є діюча влада, заявив він на велелюдному мітингу в обласному центрі:

- Вони думають, що прийшли навічно. Саме тому вони хочуть сфальсифікувати вибори - щоб залишитися при владі. Тому що вони розуміють, що втрата влади для них, в першу чергу, означає відповідальність.

План подолання корупції, за словами Арсенія Яценюка, передбачає створення Національного антикорупційного бюро, обов'язкове декларування доходів і видатків чиновників, членів їх сімей, а також зміну суддівського корпусу для ліквідації корупції в судовій системі. За його словами, опозиція розробила і внесла в парламент проект закону про боротьбу з корупцією. І що дуже важливо – проект створення Національного антикорупційного бюро, оскільки ні прокуратура, ні міліція з СБУ не є сьогодні інструментом боротьби з цим лихом в Україні.

Я. Индиков.

| | | | - | | | | | |