.
В Миколаєві відроджують традиції Різдвяного вертепу.

В Миколаєві відроджують традиції Різдвяного вертепу.

mlp / 24.01.2011

Миколаївський фонд «Дітям України», управліня культури та культурної спадщини міськвиконкому, обласна організація Народного Руху України разом із обласним управлінням освіти провели конкурс Різдвяних вертепів.
Дійство народження Сина Господнього були показані у Будинку вчителя у День Соборності України. А значить, їх можна назвати символами з’єднання Української і Західноукраїнської Народних республік в єдину соборну державу. Адже Різдвяний вертеп – це одна з народних традицій, що збереглася у Західній Україні і нині відроджується в інших регіонах нашої країни. Огляд відкрив Миколаївський міський голова Володимир Чайка, що був представлений у жюрі конкурсу. Він привітав учасників і побажав їм плідно відроджувати різдвяні традиції в нашому краї. Слово до учасників огляду мав голова оргкомітету конкурсу Юрій Діденко, що відзначив важливість повернення до нас українських традицій та звичаїв та подякував батьків та керівників за участь у цій благородній справі. Першими дійство народження Христа показали юні актори з Миколаївської загальноосвітньої школи № 3 на чолі з викладачем Таїсією Клименко. Діючими особами їхньої вистави були маленький Ісус, українці з Києва, Закарпаття, Буковини, Канади. Останній повідомив, що він завжди готовий прийти на допомогу народу своєї історичної батьківщини. Звичайно, постали на сцені й колядники, волхви, пастухи, янголи, цар Ірод, Смерть з косою, котра відправила кровожерливого царя у пекло.
Найкращими за змістом та акторським мистецтвом визнано вистави вокальних ансамблів «Барви» (художній керівник Ольга Лубяна) та «Дивограй» (художній керівник Людмила Шепелевич) з Обласного будинку художньої творчості і виховання. Колектив школи № 3, про який вже було згадано, віддав йому першість лише за пісенною майстерністю.
На третьому місці опинився колектив Миколаївської загальноосвітньої школи № 23 (художній керівник Світлана Рудь). Також нагороджена почесною грамотою вчителька Миколаївської загальноосвітньої школи № 1 ім. Олега Ольжича Наталя Дідковська, чиї вихованці теж брали участь у цьому конкурсі.
Дипломи, цінні подарунки та сертифікати на оздоровлення дітей у санаторіях вручили керівникам художніх колективів голова оргкомітету, голова Миколаївської обласної організації Народного Руху України і президент Миколаївського фонду «Дітям України» Юрій Діденко та його заступник Катерина Рижова.

Юрій Олійников

| | | | - | | | | | |