.
У Миколаєві відкрито Духовно-культурний центр «Українське відродження», який наблизить миколаївців до скарбниць українських видавництв.

У Миколаєві відкрито Духовно-культурний центр «Українське відродження», який наблизить миколаївців до скарбниць українських видавництв.

mlp / 10.11.2010

У День української мови і писемності в приміщенні Миколаївської обласної організації Народного руху України відбулося урочисте відкриття Духовно-культурного центру «Українське відродження».
Цей центр – постійно діюча виставка української книги з різної тематики. І то – не тільки книги українських авторів. В українському перекладі представлені твір «Ростам і Сохраб» з «Шах-Наме» Фердоусі, «Нотатки Мальте Лявридса Бригге» Райнер Марії Рільке, «Вірші для дітей» Даніїла Хамса, кілька книжок із серії «Казки народів світу». А на стенді «Твори миколаївських авторів» поряд з українськими збірками відомого нашого земляка, лауреата Національної премії ім. Т.Г. Шевченка Дмитра Кременя, можна побачити збірки «Ольвийський транзит» та «Два береги». У першій зібрані вірші Дмитра Дмитровича, які переклав російською колишній миколаївець, а нині мешканець підмосковного міста Подільська Олександр Павлов. У другій – поезії Дмитра Кременя і Володимира Пучкова, видані українською, російською та англійською мовами. Може, то один із кроків лауреата найвищою премії в Україні до найвищої в світі – Нобелівської, яку, на думку деяких журналістів і письменників, заслуговує наш славнозвісний земляк.
Духовно-культурний центр «Українське відродження» - крок до відродження свідомості народу, який живе на козацькій землі.
Урочистість відкрив Миколаївський міський голова Володимир Чайка, перерізавши стрічку. Володимир Дмитрович зробив внесок до цієї української скарбниці – величезну книгу «Україна – козацька держава» та пообіцяв підтримувати центр знайшовши на це кошти бо це є надбанням миколаївської громади..
Потім цю скарбницю освятив священик Української Греко-католицької церкви, отець Тарас Павлюс. Низький уклін від письменницького цеху приніс Миколаївській обласній організації Народного Руху України письменник із Києва, лауреат Міжнародного конкурсу «Гранослов» Сергій Пантюк. Під час вітання він повідомив, що сприятиме зустрічам відвідувачів із українськими письменниками.
У великому захваті від духовної скарбниці дитяча письменниця, наша землячка Людмила Чижова. Відомо, що національну свідомість повинно прищеплювати ще з дитячого віку, коли вона тільки починає пізнавати світ. Книги письменниці (вони є серед експонатів виставки) сприяють розвитку цієї свідомості.
Виступив автор книги «Моя боротьба за мову, або Документальне висвітлення «історичного складання» російськомовного населення України» Сергій Мельничук. Цьому викладачеві Східноукраїнського університету ім. В. Даля, що у місті Луганську, доводилося через суди виборювати право викладати українською мовою у навчальному закладі, де він працює.
Відомий читачам «Українського Півдня» поет і публіцист Петро Панянчук розповів поетичним словом про свою творчість, згадавши водночас і про сучасні негаразди до українського відродження у нашій державі.
На завершення голова Миколаївської обласної організації Народного Руху України Юрій Діденко висловив щиру подяку усім, хто прийшов на урочисте відкриття, сподіваючись на підтримку центру всіх небайдужих до духовно-культурної спадщини українців.

Юрій Олійников.

| | | | - | | | | | |