.
«Місцеві вибори стали державною справою».

«Місцеві вибори стали державною справою».

mlp / 16.10.2010

15 жовтня у кімнаті преси газети «Южная правда» відбулася прес-конференція представників ГМ «ОПОРА» у Миколаївській області Олени Кабашної (координатор ГМ «ОПОРА» у Миколаївській області), Вікторії Тонковід та Дмитра Баштового (спостерігачі) на тему «Місцеві вибори стали державною справою».

Представники ГМ «ОПОРА» вважають, що місцеві вибори стали державною справою тому, що основні «обличчя» агітації за представників числених партій, які бажають пройти до місцевих рад, - це не представники місцевих політичних еліт, а керівники політичних сил: Віктор Янукович, Арсеній Яценюк, Володимир Литвин і т.д. Фактично народ не бачить тих, кого буде обирати за партійними списками. Представники ГМ «ОПОРА» вважають, що таким чином місцеві вибори стають генеральною репетицією майбутніх парламентських виборів.
Що стосується спостереження за ходом місцевих виборів, то у статусі спостерігачів ГМ «ОПОРА» дещо змінилося: вони будуть зареєстровані у ЦВК, будуть мати відповідні посвідчення ЦВК на додачу до посвідчень журналістів від газети «Точка опори», а тому будуть наділені правом оцінювати місцеві вибори (до їх думки будуть прислухатися і міжнародні інституції). Це дає надію, що представників ГМ «ОПОРА» вже не зможуть виставити з виборчих дільниць та з засідань виборчих комісій, як це іноді й досі відбувалося. Наприклад, як повідомила О.Кабашна, її спробували не допустити на засідання комісії у с.Куцуруб Очаківського району. Можливо, це відбувалося з причини не дуже гарної обізнаності членів виборчих комісій стосовно законодавства (за законом про місцеві вибори, журналісти можуть бути присутніми на засіданнях виборчих комісій, під час підрахунку голосів, і для цього їм не потрібні ніякі запрошення).
Взагалі О.Кабашна підкреслила, що проблеми з розумінням і знанням Закону про місцеві вибори у членів виборчих комісій існують. Але не у всіх, звернула увагу В.Тонковід, - міські комісії міст області демонструють гарне знання законодавства. Додамо, що за виборами будуть спостерігати біля 70 спостерігачів ГМ «ОПОРА», яких, зауважив Д.Баштовий, «підтягнуть» по законодавству.
Спростували представники ГМ «ОПОРА» розхожу думку стосовно того, що мешканців області – все менше, а виборців – все більше. За словами О.Кабашної, це не так. Якщо порівнювати дані про кількість виборців на лютий та вересень цього року, то майже по всім районам області кількість виборців зменшилася. Окрім Баштанки – там спостерігається приріст виборців на 1,73%. Оскільки ця цифра знаходиться у рамках 5-відсоткової похибки, цей приріст можна вважати природним фактором. Зацікавило представників ГМ «ОПОРА» суттєве зменшення виборців (більше 5%) у Казанковському та Вознесенському районі – майже 8% та 5,07% відповідно. «Ми не знаємо достеменно причин цього явища - чи збільшили кількість виборців на лютий, чи зменшили зараз. Але ми зробимо відповідну заяву у ЦВК, щоб там звернули на це увагу», - сказала О.Кабашна.
Торкнулися представники ГМ «ОПОРА» ситуації у Первомайську зі зняттям з реєстрації кандидатів від Народної партії. Список НП у кандидати міськради ще зменшився: там за власною заявою виборчою комісією був знятий з реєстрації ще один кандидат. «Організація Народної партії у Первомайську дуже потужна, тому масове зняття кандидатів, ми вважаємо, є проявом адміністративного тиску. І цей тиск є по всій області, який відчувається у селах – діючі сільські голови тиснуть на виборчі комісії», - підкреслила О.Кабашна.
Представники ГМ «ОПОРА» закликали журналістів та представників партій, які хочуть захистити результати виборів, пильнувати за ходом голосування, тому що небезпек дуже багато. Ці вибори будуть дуже важкими – фізично важкими – для членів дільничних виборчих комісій. Після закриття дільниць о 22.00 31 жовтня членам комісій треба буде розкласти спочатку всі бюлетені на купки (вибори у ради - вибори за партійними списками та можоритарники, вибори голів), а потім ці купки – ще на додаткові купки, хто за кого віддав голоси. У такий ситуації не важко допустити помилку, тому від загартованості членів комісій, які представляють різні політичні сили, їхньої готовності до такої роботи, а також від уваги ЗМІ буде залежати кінцевий результат – чи зможемо ми сказати, що вибори були чесними і прозорими.

| | | | - | | | | | |