.
На Миколаївщині вперше прийнято обласну програму щодо розвитку національних меншин.

На Миколаївщині вперше прийнято обласну програму щодо розвитку національних меншин.

mlp / 09.08.2010

6 серпня 2010 року на XXXVIII сесії Миколаївської обласної ради прийнято обласну цільову національно-культурну програму "Збереження та розвиток етнічної, культурної та мовної самобутності національних меншин у Миколаївській області" на 2010-2013 роки. Подібна програма прийнята вперше і має на меті сприяти гармонійному розвитку всіх національностей на території області, підвищенню ролі місцевих органів влади у сфері захисту прав національних меншин, консолідації зусиль місцевої влади та національно-культурних товариств області щодо реалізації державної політики в сфері міжнаціональних відносин.

Миколаївська область є однією з найбільш багатонаціональних областей України, в якій проживають представники 133 національностей. За даними Всеукраїнського перепису населення 2001 року в області українці становлять 1 млн. 034 тис.400 чол., або 81,9% від загальної чисельності населення області, а всі інші особи (18,1%) належать до національних меншин.
Громадяни, які належать до національних меншин, широко використовують своє право на національно-культурний розвиток, передбачене Законом України "Про національні меншини в Україні". В області зареєстровано і функціонують 36 національно-культурних товариств та 5 Центрів національних культур.
Державну політику в сфері міжнаціональних відносин здійснює Державний комітет у справах національностей та релігій. 26 грудня 2008-го року Державний комітет видав наказ, в якому обласним державним адміністраціям доручено "вжити заходи для розробки й ухвалення регіональних програм із розвитку культур національних меншин в областях, в яких такі програми відсутні". Тож прийняття програми сприятиме упорядкуванню роботи в цьому напрямку, підвищенню координуючої ролі місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у сфері захисту прав національних меншин в області.
Доручення щодо розробки відповідної програми дав голова Миколаївської облдержадміністрації Микола Круглов.
В програмі передбачені заходи, виконання яких сприяло би реалізації основних засад чинного законодавства України щодо забезпечення прав національних меншин в області; налагодженню відкритого характеру співпраці з лідерами національно-культурних товариств; пошуку взаємоприйнятних шляхів вирішення існуючих проблем та прийняття відповідних рішень, зорієнтованих на кінцевий результат – підтримання й зміцнення міжнаціонального миру та злагоди у багатонаціональному суспільстві. До того ж метою прийняття програми є переведення у практичну площину виконання міжнародно-правових документів, до яких приєдналася наша держава і що є частиною законодавства України, Закону України "Про національні меншини в Україні", актів Президента України, рішень Уряду.
Як зазначає начальник відділу у справах національностей облдержадміністрації Олена Івашко, обласна Програма розрахована не тільки на представників національних меншин, а й на все населення області. Пізнання історії та культури інших народів, безумовно, збагачує представників всіх національностей. "Незважаючи на те, що область не відноситься до регіонів, в яких існують проблемні етнічні питання, вважаємо, що попередження виникнення таких проблем є основним завданням органів влади. Адже краще не допустити конфліктів, ніж потім знаходити вихід з цих ситуацій. Більшість заходів програми спрямовані на молодь, виховання у юнацтва толерантного ставлення до представників інших національностей, протидії проявам расизму, ксенофобії та антисемітизму", - зазначає начальник відділу.
До прийняття обласної програми частково фінансування заходів за участю національно-культурних товариств здійснювалося в рамках програми розвитку культури. Зараз фінансування здійснюватиметься виключно на найбільш соціально значущі проекти для області. Так, буде створено експертну групу з числа депутатів обласної ради, представників облдержадміністрації та національно-культурних товариств, яка буде визначатиме пріоритетність національно-культурних проектів і відповідно вирішувати, які саме проекти необхідно фінансово підтримати.
Серед заходів Програми – створення бібліотеки Дружби народів (поповнення бібліотечного фонду книгами мов національних меншин); проведення днів національних культур, фестивалів та виставок; запровадження навчального курсу "Національне розмаїття Миколаївщини" та вивчення мов національних меншин в загальноосвітніх навчальних закладах області; розробка та запровадження туристичних маршрутів у місця компактного проживання національних меншин; сприяння у виданні книг з історії та культури національних меншин; створення розважально-пізнавальної програми на телебаченні "Національна кухня та особливості побуту національних меншин", інші заходи. Фінансування програми здійснюватиметься за рахунок коштів Державного, обласного та місцевих бюджетів, спонсорські кошти.

Відділ у справах національностей облдержадміністрації

| | | | - | | | | | |