.
Николаевский "антиспидовский" центр получил мобильную клинику для детей.

Николаевский "антиспидовский" центр получил мобильную клинику для детей.

mlp / 03.04.2009

1 квітня представники благодійного Фонду Олени Франчук «АНТИСНІД» передали Миколаївському обласному Центру профілактики та лікування хворих на СНІД мобільну клініку для дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками.
В церемонії передачі мобільної клініки взяли участь: заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Володимир Луста, директор по комунікації благодійного Фонду Олени Франчук Павел Пименов, посол Фонду Василіса Фролова, начальник управління охорони здоров‘я облдержадміністрації Світлана Хотіна, головний лікар Миколаївського обласного центру профілактики і лікування Сніду Ірина Кочергіна.
Володимир Луста від імені губернатора висловив щиру подяку представникам Фонду, відзначивши, що обладнання, яким устаткований автомобіль є безцінним. Також за рахунок Фонду протягом року забезпечуватиметься заробітна плата водіям та медичним працівникам, мастильно-паливні матеріали.
Миколаївська область входить в п’ятірку регіонів з високою захворюваністю на ВІЛ-інфекцію/СНІД.
Станом на 01.01.09р. на диспансерному обліку знаходиться 5224 ВІЛ-інфікованих, в тому числі 476 хворих на СНІД. Серед зареєстрованих 492 дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками, в тому числі з встановленим діагнозом 133 дитини, серед яких 10 хворих на СНІД. Отримують високоактивну антиретровірусну терапію 92 дитини, що складає 70 відсотків від загальної кількості дітей. Заплановано у 2009 році взяти на терапію ще 20.
З кожним роком збільшується кількість пологів у ВІЛ-інфікованих жінок, 2007р.-202; 2008р. – 240; відповідно зростає і кількість народжених ними дітей. Серед загальної кількості дітей (492), які знаходяться на обліку в Миколаївському обласному Центрі профілактики та лікування хворих на СНІД в сім’ях проживають 468 (95%), опікунство оформлено на 10 дітей, 5 сиріт.
Протягом 5 років з фахівцями Миколаївського обласного Центру профілактики та лікування хворих на СНІД тісно співпрацює Миколаївський благодійний фонд „Юнітус”, діяльність якого направлена саме на профілактику передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини.
Завдяки плідній співпраці закладів охорони здоров’я області та неурядових організацій, скерованість їх дій дала змогу зменшити показник передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини з 16,9% у 2004 році до 5,0% у 2008 році.
Діагностика ВІЛ-інфекції та призначення високоактивної антиретровірусної терапії дітям утруднюється, насамперед тим, що не всі батьки можуть привозити дитину на обстеження до обласного і навіть до районного центру.
До складу області входять 19 районів та 2 віддалених міста. При аналізі відмов від обстеження та лікування, 20 відсотків батьків мотивують це віддаленістю населених пунктів від закладів охорони здоров’я. Найбільша кількість таких дітей реєструється у Вознесенському та Жовтневому районах і місті Первомайську.
Враховуючи вищезазначене, мобільна клініка для дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками, яку отримує Миколаївський обласний Центр профілактики та лікування хворих на СНІД від благодійного Фонду Олени Франчук „АНТИСНІД” є дуже доречною. Це дасть змогу кваліфікованим фахівцям, які працюватимуть у складі мобільної клініки, оглянути всіх дітей, провести діагностичні, клінічні обстеження, своєчасно встановити діагноз та призначити високоактивне антиретровірусне лікування.
Мобільна клініка для дітей змонтована на базі автобусу фірми «Мерседес-Бенц». У салоні встановлені: апарат ультразвукової діагностики, електрокардіограф, біохімічний експрес-аналізатор, центрифуга, ваги електронні для немовлят, офтальмоскоп та отоскоп. Для лабораторної діагностики мобільна клініка має у наявності тест-смужки для експрес-діагностики захворювань. Всього до мобільної клініки входить медичного та лабораторного обладнання, реактивів на загальну суму у 331 тис. грн..

Прес-служба МОДА.

| | | | - | | | | | |