.
Виконавча влада про борги по зарплаті

Виконавча влада про борги по зарплаті

mlp / 19.11.2008

Заборгованість із заробітної плати залишається найгострішою соціально-економічною проблемою в суспільстві, що потребує послідовних і скоординованих дій усіх гілок влади, правоохоронних та контролюючих органів.
Спільні зусилля органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних та контролюючих органів дають позитивні результати.
На засіданні обласної комісії з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат начальниця обласного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Ольга Сивопляс повідомила присутнім, що загальна сума невиплаченої заробітної плати працівникам області на 1 листопада становила 14,5 млн. гривень. Кількість боржників в області 93.
На 29 економічно активних підприємствах області борг склав 5,4 млн. грн.; на 24 підприємствах, щодо яких застосована процедура відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом – 6,2 млн. грн.; на 40 підприємствах, що призупинили свою діяльність – 2,9 млн. грн.
За словами Ольги Вікторівни, зростання боргу протягом жовтня спостерігалось в основному на підприємствах промисловості, транспорту, будівництва та торгівлі.
Аналіз в розрізі міст та районів області дає можливість говорити що на економічно-активних підприємствах Вознесенська та 18 районів області борги ліквідовані повністю. Проблемною залишається ситуація в основному із Миколаєвом та Первомайськом.
В обласному центрі всього 20 підприємств-боржників. Серед найбільших – ДП "Миколаївський ремонтно-механічний завод" (1860,3 тис. грн), ВАТ "Спецбуд" (121 тис. грн.), ВР "Таврійський" (259, 4тис. грн.). На жаль до боржників додались також ПП "Респект", ТОВ "Універсал", ДП "Завод Гідрореммаш" та інші.
Обласна комісія доручила миколаївському міському голові та керівникам підприємств, присутніх на засіданні вжити більш дієвих заходів для погашення заборгованості до кінця року.
Виходячи із ситуації, що склалася в цілому в державі обласна комісія тепер буде збиратись на засідання раз на тиждень та приймати дієвих рішень для своєчасної виплати заробітної плати.
Присутній на засіданні заступник губернатора Володимир Луста підкреслив, що обласна влада розуміє всю складність економічної ситуації в теперішній момент, але позиція виконавчої влади полягає в захисті передовсім інтересів населення області від процесів виникнення заборгованості.
На засіданні було зазначено, що, на жаль, заборгованість виникла на такому фондоутворюючому підприємстві, як ДАХК «Чорноморський суднобудівний завод». Новий менеджмент заводу не забезпечує стабільну роботу підприємства. Затримка виплати заробітної плати, створення заборгованості з неї, запровадження неповного робочого тижня та вимушених відпусток у зв’язку з недостатністю об’ємів робіт – залишають все менше сподівань на відродження в Миколаєві суднобудівного гіганта.

Прес-служба Миколаївської обласної державної адміністрації.

| | | | - | | | | | |