.
Семінар-нарада в Новій Одесі.

Семінар-нарада в Новій Одесі.

mlp / 14.10.2008

В Новій Одесі відбувся семінар – нарада з начальниками управлінь праці та соціального захисту населення райдержадміністрацій на тему: “Про створення в Миколаївський області безбар’єрного середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями”.

Учасники семінару вислухали доповіді фахівців в сфері соціального захисту та членів Союзу організацій інвалідів України (СОІУ), відвідали Новоодеську районну організацію СОІУ, відділення соціальної реабілітації дітей-інвалідів, відділення соціально-медичної реабілітації осіб похилого віку та інвалідів, стаціонарне відділення для постійного проживання осіб похилого віку та інші споруди покликані полегшити життя інвалідів на Новоодещині.

Начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Ольга Сивопляс розповіла присутнім на заході про пріоритетні напрямки діяльності органів праці та соціального захисту населення”.

На Миколаївщині питання соціального захисту інвалідів є одним з нагальних. Заходи здебільшого спрямовано на створення умов, які б забезпечували особам з обмеженими фізичними можливостями повноцінне життя. За ініціативою миколаївської облдержадміністрації обласна рада затвердила обласну Програму “Безбар’єрна Миколаївщина”, заходи якої охоплюють усі напрямки інтеграції осіб з обмеженими фізичними можливостями у сучасне суспільство. Відповідні програми затверджено на сесіях місцевих рад в усіх містах та районах області.

З метою визначення та задоволення потреб 100% проведено обстеження умов проживання інвалідів. За висновками лікарів 2565 дітей-інвалідів підлягає реабілітації більшість з них проживає у сільській місцевості.
В області функціонує мережа відділень соціальної реабілітації дітей-інвалідів, яка налічує 28 відділень. З початку року реабілітаційні послуги отримало 528 дітей-інвалідів.

Проблемним, на думку Ольги Вікторівни, залишається питання облаштування в кожному районі та місті обласного значення по одній школі та одному дитячому садку для дітей з обмеженими фізичними можливостями, а саме виділення в установленому порядку в місцевих бюджетах коштів на ці цілі. В жодному районі і місті обласного значення ця проблема не вирішуються.

В області функціонують 18 інвалідних підприємств. На 3183 підприємствах області працює 8399 інвалідів, при встановленій квоті 9519 робочих місць, що складає 88,2 %.
На цей час вже облаштовано безперешкодним доступом в містах та районах області – 5352 об’єкти, що становить 98,8% від загальної їх кількості, не облаштовано 62 об’єкти м. Миколаєва.

Одним з важливих напрямків створення безбар’єрного середовища залишається придбання облаштованого до потреб інвалідів транспорту та створення спеціалізованих служб для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями. На цей час проблема вирішена лише у м. Миколаєві, Вознесенському, Жовтневому та Снігурівському районах області.

За матеріалами прес-центру Миколаївської облдержадміністрації.

| | | | - | | | | | |