.
Оценка Минюста последних политических событий.

Оценка Минюста последних политических событий.

mlp / 13.10.2008

В ефірі 5-го каналу Міністр юстиції Микола Оніщук прокоментував з правової позиції останні політичні події, ініціативи політиків та суперечки.

Про ініціативи референдуму щодо недовіри Президенту або імпічменту – наскільки це можливо до 7 грудня?
- З технологічної точки зору це не є можливим, треба одразу сказати нашим виборцям. З нормативної точки зору для реалізації цієї ідеї не має ні часу, ні технологічних можливостей, ні належних правових підстав.
- Депутати ставлять під сумнів проведення виборів 7 грудня. По-перше, частина депутатів відмовляється ухвалювати рішення щодо фінансування цих виборів. А по-друге, більшість депутатів сходяться на тому, що якщо є один указ, то, за аналогією з 2007 роком, може бути другий і третій указ.
- Є достатньо жорстка конституційно-правова реальність, і вона полягає в тому, що указ Президента про розпуск Верховної Ради і проведення 7 грудня дочасних парламентських виборів виданий за достатньо впевнених конституційно-правових підстав. І я переконаний, що у Президента не буде ні потреби видавати будь-які інші укази з цього приводу, ні мотивацій.
-Тобто, ви вважаєте, що інших указів не буде?
- Я вважаю, що для проведення виборів можуть бути укази, пов‘язані із забезпеченням виборчого процесу. Наприклад, може бути рішення, забезпечити реалізацію виборчих прав громадян (мається на увазі їх й активне, й пасивне виборче право) через відповідні інструменти, які передбачені законом, і які є в уряду.
- Сьогодні депутати заблокували трибуну Верховної Ради, сперечаючись, чи потрібно зменшити обов‘язкову явку виборців на виборах 7 грудня.
- Хочу нагадати, що норма про обов‘язкові 50 відсотків явки виборців з‘явилася не так давно – на минулих дочасних виборах Верховної Ради. Мені здається, що з того часу в країні нічого суттєво не змінилося.
- Ще один момент, який може вплинути на реалізацію виборчих прав громадян – маю на увазі Державний реєстр виборців. Норма про державний реєстр виборців залишається, державного реєстру немає, вибори - 7 грудня. Якщо вони відбудуться без державного реєстру, що буде з результатами?
- Справа в тому, що закон про державний реєстр виборців, зокрема, в частині щодо строків його запровадження, не врахував, і не міг врахувати, ситуацію, пов‘язану з проведенням чергових дочасних виборів.
- Якщо ця норма залишається, результати виборів можна оскаржити?
- Я переконаний, що з цих підстав результати виборів можуть бути оскаржені. Але скарга не буде задоволена. Тому що потрібно ставити під сумнів не факт наявності чи відсутності реєстру, а те, чи забезпечене право на реалізацію виборчого права громадянами України. Якщо громадяни України, використовуючи списки, які були складені минулого року на дочасних виборах, отримають право реалізувати своє виборче право, то з яких підстав можна визнати вибори недійсними? Лише з формальних?
- Ще одна важлива тема, яка може вплинути на волевиявлення українців – підкуп виборців. Як цього не допустити?
- Не думаю, що сьогодні це залишається головною проблемою для українських виборчих правил. Не можна виключити, що частина виборців все ще може бути вмотивованою у своїх рішеннях тим, про що ви говорите.

За матеріалами minjust.gov.ua

| | | | - | | | | | |