.
Р. Забзалюк прокомментировал ситуацию в Верховной Раде.

Р. Забзалюк прокомментировал ситуацию в Верховной Раде.

mlp / 09.10.2008

7 жовтня, народний депутат України, голова Миколаївської обласної Ради БЮТ Р.О. Забзалюк зустрівся з журналістами, щоб прокоменутвати події, які відбуваються у Верховній Раді.

- Ми констатуємо факт, що сьогодні склалася така ситуація, коли вища влада у державі, я маю на увазі Президента, бачить по-своєму цю ситуацію, і це діаметрально протилежне баченню і ставленню до чинного питання населення України.

- Верховна Рада може працювати плідно і конструктивно, приймаючи вкрай важливі і необхідні, в тому числі і соціальні та економічні законодавчі акти. Те, що ми бачимо з боку Банкової та деяких її представників у ВР, не можна назвати багатовекторністю, необхідно називати речі своїми іменами: ми вбачаємо тут двуликість. Тому що говориться одне, а робиться насправді зовсім інше.

- Сьогоднішні події - це стартовий майданчик для участі у виборчих перегонах 2010 року, де В. Ющенко бачить себе на новому терміні, що є величезною помилкою.

- Намагання досягти своїх «узкоколійних» цілей доходить вже просто до смішного. Я маю на увазі ситуацію з літаками, такий вражаюче неадекватний крок з боку Віктора Андрійовича. Це намагання перешкодити досить таки успішному переговорному процесу, який провела Прем’єр-міністр Ю. Тимошенко в Росії.

- Ми намагаємося зберегти парламент, відтворити коаліцію. У тому числі, ви пам’ятаєте, ми звернулися і до Блоку Литвина з пропозицією увійти у відтворену демократичну коаліцію. Але знов таки, за рахунок тих інтриг, які відходять від Банкової, сьогодні Блок Литвина зайняв нейтральну позицію і очевидно погоджується на те, що вибори все-таки відбудуться в Україні. Попри тих публічних заяв та закликів, що звучать з уст Литвина. Не секрет, що саме Блок Литвина під час переговорів щодо можливого відтворення демократичної коаліції висловив бачення, що їх представник посідатиме крісло спікера ВР, проти чого досить таки категорично виступив В. Кириленко, представник НУ. Використовуючи цю ситуацію, звісно переговори були зірвані.

- Президентом подається точка зору про необхідність розпуску ВР. Але нам вбачається, що на Банковій розглядається не тільки такий варіант. Наприклад, роботу країни в 2009 році без дієздатного парламенту. Це припущення, але ми не виключаємо варіант. Дострокові вибори – це ірраціональний підхід. Кому це вигідно? Ми сьогодні говоримо відкрито: на жаль, Банковій. Нам вбачається раціональним продовжити роботу у ВР навіть з такою нестійкою на перший погляд відтвореною коаліцією. Якщо ж все ж таки Президент штовхне країну у вир нових виборних баталій, ми готові йти на вибори і звітувати перед виборцем, нам є про що говорити, є про що звітувати.

- Хотілось би зауважити про вкрай не зрозумілі кроки ПР. Адже саме вони визначально намагались утворити у ВР коаліцію, яка б прискіпливо відносилась до помилкових кроків В.Ющенка. Вочевидь Р. Ахметов, який за останні періоді зблизився з президентом, нав’язав дещо іншу думку фракції ПР, яка діаметрально протилежна їх доктрині.

- Сьогодні більшість депутатів фракції НУ-НС підтримують звернення щодо негайного відтворення демократичної коаліції. Однак йде повне ігнорування цього. Але врешті-решт, це справа самої фракції. Я думаю, там достатньо прогресивних сил, які можуть вирівняти цю ситуацію і не піти на поводу у амбіційних та недемократичних задумів Президента України.

- Я повинен ще раз констатувати факт, що інтереси керівництва держави сьогодні діаметрально протилежні інтересам народу України. І це на совісті Президента України — він, як Гарант, має забезпечувати умови соціального спокою і економічного розвитку держави, а видання такого указу не сприяє цьому. Навпаки, поглиблює кризу.

- І сам Президент знає, що наше законодавство не готове до проведення позачергових виборів. Є багато парадоксальних протиріч, і наступає правовий нігілізм, коли можна будь-якій політичній силі, в першу чергу - оточенню Президента, визнати вибори недійсними, тому що є певні проріхи у діючому законодавстві. Необхідно привести діюче законодавство до чинного етапу, розібратися у законах, які забезпечують та супроводжують виборчі перегони.

- Сьогодні немає жодних підстав говорити про так звану «руку Москви», адже цей черговий чорний піар запустили вочевидь саме з найближчого оточення Президента. Сьогодні навпаки, ми бачимо, що Ю. Тимошенко спроможна проводити ефективні переговори на вищому державному рівні. Блискуче Юлія Володимирівна повела переговорну лінію по питанням Чорноморського флоту.

По материалам пресс-службы БЮТ в Николаевской области.

| | | | - | | | | | |