.
НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ РОМАН ЗАБЗАЛЮК – ПРО БЮДЖЕТ-2009 та ПОТОЧНІ ПОДІЇ У ВЕРХОВНІЙ РАДІ.

НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ РОМАН ЗАБЗАЛЮК – ПРО БЮДЖЕТ-2009 та ПОТОЧНІ ПОДІЇ У ВЕРХОВНІЙ РАДІ.

mlp / 23.09.2008

16 вересня народний депутат України, голова Миколаївської обласної ради БЮТ Р.О. Забзалюк зустрівся з миколаївськими журналістами, що прибули в Київ для висвітлення презентації Бюджету-2009, що проводила цього дня Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко.

Варто відзначити, що і в оголошеній на сесії заяві НУНС про вихід з Демкоаліції, і в відповідному пункті Порядку денного голова фракції В. Кириленко причиною такого рішення визначає «антидержавну позицію фракцію БЮТ при розгляді питання щодо російсько-грузинського конфлікту». Що в перекладі з єзуїтські-протокольної мови «Нашої України» на людську означає небажання Прем’єр-міністра України втягувати нашу країну в протистояння з Росією, аби тільки догодити В. Ющенко та його кума Саакашвілі, а також помірковану позицію у питанні щодо Чорноморського флоту РФ, що базується в Севастополі. Якщо член РНБО, тепер вже колишня регіоналка, Р. Богатирьова радо підтримала авантюрне розпорядження В. Ющенка стосовно одностороннього обмеження пересування російських військових кораблів у Чорному морі, то Юлія Володимирівна продовжує наголошувати на необхідності вирішувати подібні, безумовно, важливі дипломатичні питання саме дипломатичним шляхом, з залученням відповідних фахівців та посадовців з обох сторін.

Втім, очевидним є факт, що зараз, після року латентного саботажу та відвертих провокацій з боку Президента Ющенка, керівництва його Адміністрації і, насамперед її керівника В. Балоги, а також частини керованої ними парламентської фракції НУНС, Верховна Рада України нарешті почала по-справжньому працювати, роблячи, власно те, заради чого і обирав депутатів народ України – приймати закони, вкрай необхідні для економічного зростання та розвитку нашої країни. А Уряд, який, незважаючи на всі політичні кризи у ВР та перешкоди з боку міністрів-нашоукраїнців ані на день не припиняв свої роботу - продовжує сумлінно виконувати свої конституційні обов’язки. Підтвердженням чому і стала презентація Бюджету-2009, яку провела Юлія Володимирівна Тимошенко цього вівторка.

Р.О. Забзалюк: Сьогодні керівник уряду разом з міністрами презентує головний фінансовий документ країни на 2009 рік. Юлією Володимирівною визначено, що в першу чергу цей бюджет є соціально спрямованим, в ньому передбачена суттєва частка наповнення - на порядок вище - саме місцевих бюджетів. Безперечно, що раціональне використання тих коштів, які будуть спрямовані до органів місцевого самоврядування - це першочергова вимога до місцевих рад та виконкомів. І очевидно, що Верховна Рада, маючи контрольні функції щодо законодавства органів місцевого самоврядування, буде посилювати ці питання. Але я ще раз підкреслюю, що спрямування значної частки бюджету на регіональний рівень не означає, що можна собі дозволити такі недолугі, вибачте мене, «закопування» двох мільйонів на кшталт того, що цими днями відбулося в місті в Миколаєві по вулиці Радянській. На нашу точку зору, це елементарна піар-акція. Ми вважаємо, що ці кошти можна було спрямувати набагато ефективніше, тому що дуже багато вулиць Миколаєва реально потребують сьогодні капітального ремонту. Вулиця Радянська не була в такому стані, а відтак не розглядалася, як така, що вимагає ремонту в першу чергу. Ми сьогодні вбачаємо в таких діях нічого іншого, як бажання лише зробити якийсь піар-крок. Так не можна розпоряджатися державними коштами. Їх потрібно витрачати на нагальні потреби громади, перше за все, за узгодженням з депутатським корпусом на місцях, а цього не було зроблено, не спитали думки і у громади…

- Романе Омеляновичу, скажіть, будь ласка, яка сьогодні взагалі доля коаліції? Це напевно має стати відомим вже сьогодні (16 вересня – ред.), як поводить себе НУНС і які плани у БЮТу у зв’язку з цим погодженням?

Р.О. Забзалюк: Сьогодні де-юре відбулося те, про що ми попереджали, про що ми намагалися попередити і надати можливість нашим колегам по коаліції, вже колишнім тепер, виправити цю ситуацію.

- Це вже остаточно?

Р.О. Забзалюк: Справа в тому, що сьогодні голова Верховної Ради згідно з діючим законодавством оголосив про те, що демократична коаліція припинила своє існування. Я ще раз повертаюся до постанови за підписом керівника фракції Наша Україна. Цим документом було визначено рішення про вихід фракції НУНС з демократичної коаліції. Відтак, вся відповідальність за розпад коаліції покладається безперечно на ініціатора таких дій, фракцію НУНС. Більш того, я хочу привернути вашу увагу, що такі дії відбулися з повним ігноруванням точки зору територіальних партійних організацій. Зокрема, керівництвом партії Наша Україна самочинно було прийняте рішення, і у мене є всі підстави стверджувати що це відбулося внаслідок того тиску, який протягом всього періоду здійснював Президент України, у тому числі - секретаріат Президента, його керівник Балога.
Але, я скажу, що, можливо, пану Президенту дуже хотілося сьогодні втягнути країну у виборчі перегони, можливо цю його думку розділяє і саме керівний склад Нашої України… Оце одна з їх директив, що вийшла напередодні відповідних подій. Тут пунктом сьомим рекомендується для територіальних партійних організацій наступне: «Віктор Ющенко - майбутній президент. Він обов’язково прийме участь у наступних виборах та обов’язково отримує переконливу перемогу»! Це просто елементарний авантюризм і так ставитися до майбутнього держави просто недопустимо. Я скажу, Верховна рада працює, Верховна Рада приймає дуже важливі і соціально спрямовані законодавчі акти, уряд України не призупинив своєї роботи, а навпаки посилив свою діяльність. Свідченням цього є сьогоднішня презентація Бюджету на 2009 рік.
Що стосується форматів майбутньої коаліції. Тобто, навіть вже майбутньої, а такої, що найближчим часом відбудеться. Сьогодні розглядається як головний варіант - це все-таки БЮТ і Партія регіонів. Ще можлива надія на формат такої коаліції, як НУНС, БЮТ іі Блок Литвина. До речі, Блок Литвина зайняв дивну позицію, що напевно визначається намаганням утримувати в руках так звану «золоту акцію» під час голосування в Верховній Раді, а це далеко не державницький підхід, він не дає можливість формувати такого плану коаліцію, вірогідність же того, що у найближчий тиждень буде утворена коаліція між БЮТ і Партією Регіонів, дуже велика. Однозначно, що сьогодні більшість фракцій у Верховній Радій, окрім тільки Нашої України розуміють, що втягування країни в дострокові вибори до Парламенту - це ніщо інше, як авантюра і забаганка Президента України. Так не можна підходити до таких речей, і ми будемо намагатися забезпечити подальшу ефективну роботу парламенту України.

- Чи дійсно реальний перехід найближчим часом на контрактну армію?

Р.О. Забзалюк: Ви знаєте, що дійсно першим ініціатором цього питання виступив Блок Юлії Тимошенко. Безпосередньо Юлія Володимирівна, як прем’єр-міністр, вже підкреслила цю позицію. Але, на жаль, якраз з боку окремих представників фракції Наша Україна і потім уже безпосередньо Президента і його секретаріату, зокрема Балоги, ми отримали замість підтримки нищівну критику. Причому обґрунтування такої критики досить таке примарне: мовляв, на це недостатньо коштів в бюджеті. Але ж ми побачили як представники НУНС не хотіли голосувати за ті додаткові надходження, які вдалося додатково знайти уряду Юлії Тимошенко - 32 мільярди. В тому бюджеті в тому числі було передбачено певні кошти на фінансування збройних сил України. Мені здається, Юлія Володимирівна права, я переконаний, що перехід наших збройних сил на контрактну основу дає можливість в першу чергу отримувати офіцерському, рядовому складу пристойну заробітну плату, а відтак буде зміцнюватися бойова готовність Збройних сил. У тому числі, там передбачена автоматична норма: при переході на контракт посилення фінансування матеріально-технічного супроводження діяльності Збройних сил України. І знов виникає питання: так хто ж справді - за зміцнення нашої економіки, зміцнення нашої територіальної цілісності, зміцнення наших Збройних сил? Вочевидь факт такий – Юлія Володимирівна Тимошенко.

- Романе Омеляновичу, скажіть будь ласка якою взагалі може бути доля Верховної ради з конституційної точки зору після того, як фракція НУНС заявила про вихід з коаліції? чи це дає підстави Президенту розігнати парламент?

Р.О. Забзалюк: Ні. Згідно з діючим законодавством, зокрема, з Конституцією України. Там виписана така норма, передбачені такі варіанти і зараз просто пішов відлік 30 днів. Так, дійсно після 30 днів, якщо не буде утворена більшість у парламенті країни, Президент України має право, а фактично зобов’язаний видати указ про проведення дострокових виборів.

- Якщо об’єднаються БЮТ та Партія Регіонів, то це вже буде більшість і розпуск парламенту тоді буде не конституційним?

Р.О. Забзалюк: Безперечно. Якщо у цей термін буде утворена більшість, необов’язково БЮТ та Партії Регіонів, а в цілому більшість як така, то парламент буде продовжувати роботу і немає підстав для того, щоб Президент України вживав відповідні конституційні дії.

- Тобто я хотів би, щоб ви артикулювали: якщо все ж таки відбудеться розгін парламенту і оголошення за бажанням президента дострокових виборів – це буде суто його волюнтаристський підхід, власне бажання якось змінити ситуацію, але це не буде конституційним рішенням?

Р.О. Забзалюк: Якщо у ці терміни буде утворена конституційна більшість, то такі укази не будуть відповідати чинному законодавству і будуть суперечити діючої конституції. Тоді будуть вжиті відповідні адекватні дії для захисту парламентаризму України.

Пресс-служба БЮТ Николаевской области.

| | | | - | | | | | |