.
Матвеевка - старинное казацкое поселение старше города Николаева.

Матвеевка - старинное казацкое поселение старше города Николаева.

mlp / 07.01.2020

Про це пише Олена Івашко в статі «Чи потрібен термінал?» для «Урядового кур’єра».

Поселення Матвіївка-1 стали розкопувати у 1960-ті. Дослідження відкрили нову, раніше не відому сторінку у вивченні економіки, культурної та господарської специфіки племен Північного Причорномор’я у добу середньої бронзи.
«Місцина унікальна, подібних немає у всій Європі, - зазначає відомий український археолог, краєзнавець, письменник Василь Нікітін, який проводив розкопки поселення катакомбної культури Матвіївка-1. - Катакомбна культура налічує чотири з половиною тисячі років. На цьому місці було знайдено приміщення для великої рогатої худоби й овець, залишки жител з кам’яно-сирцевими фундаментами, землянки й напівземлянки - для проживання людей. У цих житлах ми знайшли вогнище, дренажну систему, знаряддя праці, побутові та інші предмети. Люди взимку жили саме тут, на території нинішньої Матвіївки, а з весни до осені виганяли худобу на великі пасовища. Високого рівня набуло виробництво ліпної кераміки різноманітних типів, прикрашеної багатим самобутнім орнаментом. Розвивалося виробництво кам’яних знарядь праці. Усі знахідки нині в Миколаївському краєзнавчому музеї. Поселення розкрито наполовину, значної його частини ще не розвідано. Викликає занепокоєння, що пан Вадатурський, попри законодавство про охорону археологічної спадщини, посягає на цю територію. Доведеться схрестити мечі. Ми, археологи, перешкоджатимемо ймовірному будівництву промислового об’єкта на місці пам’ятки археології».

Підтримує вчителя кандидат історичних наук, старший співробітник Державної інспекції по охороні пам’яток культури в Миколаївській області Іван Снитко: «Якось ці місця відвідала делегація німецьких археологів. Вони були вражені й самою пам’яткою, і підсумками її дослідження. Єдине, що їх здивувало, — брак фінансування. Вони казали: якби в нас була така пам’ятка, ми не лише продовжували б розкопки, а й провели б музеєфікацію. В оптимістичній перспективі можна завершити дослідження, музеєфікувати і створити привабливий туристський об’єкт. Що залишимо нащадкам? Термінали й порти?»

Як повідомили в Державній інспекції по охороні пам’яток культури у Миколаївській області, поселення Матвіївка-1 перебуває на державному обліку й під охороною. Таке рішення ухвалила 2 липня 1971 року Миколаївська обласна рада. А відповідно до чинного законодавства, здійснення будь-яких будівельних, земельних, інших робіт на цій території без проведення попередніх археологічних досліджень, а в окремих випадках і подальшої музеєфікації об’єкта, заборонено.

08.03.2023
Зі свя'том весни
26.02.2023
За скільки можна купити квартиру в Одесі
10.02.2023
Суспільство все бачить…
20.01.2023
Підприємці Миколаєва повертають місто до життя.
15.01.2023
Прийняття законопроекта №5655 загрожує Миколаєву.
12.01.2023
Війна пришвидшила дитжиталізацію
08.01.2023
Морегосподарьский комплекс Миколаєва -не працює.
31.12.2022
З Новим Роком
23.02.2022
Бизнесу могут уменьшить налоговую нагрузку: Президент инициирует программу экономического патриотизма.
23.02.2022
Новый собственник жилья не обязан возвращать долги за предыдущего собственника – разъяснение.
| | | | - | | | | | |