.
Где в Евросоюзе самые дешевые и самые дорогие продукты, алкоголь и табак.

Где в Евросоюзе самые дешевые и самые дорогие продукты, алкоголь и табак.

mlp / 23.07.2019

Евростат сравнил цены на продукты питания, сигареты и алкоголь в странах Евросоюза за 2018.
DW.COM представили, что и в какой стране стоит дешевле, а дороже, чем в среднем по ЕС.

Данія: найдорожчий в ЄС хліб
Найдорожчою для життя країною Євросоюзу залишається Данія - споживчі ціни тут 2018 року були майже на 38% вищими, ніж в середньому по ЄС. Зокрема, за даними Євростату, країна мала найвищий рівень цін на продукти харчування та безалкогольні напої - на 30% вище від середнього по ЄС. Передусім через дорогі хліб та зернові, які тут коштують у півтора рази дорожче.

Австрія та Люксембург: найдорожче в ЄС м'ясо
Хоч загальний рівень цін в Австрії вищий за середній у ЄС лише на 10%, ця країна разом з Люксембургом (третій згори за загальним рівнем споживчих цін) - серед лідерів за цінами на продукти харчування і безалкогольні напої. Вони тут на 25% вищі середного показника по ЄС. Найдорожчими у Австрії та Люксембурзі серед країн ЄС виявилося, зокрема, м’ясо.

Ірландія і Фінляндія: не для любителів випити
Фінляндії та Ірландія - серед найдорожчих країн ЄС. В обох споживчі ціни вищі за середні по ЄС на понад 20%. Це стосується, зокрема, як продуктів харчування і безалкогольних напоїв (плюс 20 відсотків), так і алкогольних напоїв. Останні тут взагалі найдорожчі в Євросоюзі: у Фінляндії ціни на алкоголь на 82% відсотки вищі за середні в ЄС, в Ірланії - на 77%.

Великобританія та Ірландія: лідери за цінами на тютюн
Крім алкоголю, в Ірландії також одні з найдорожчих у ЄС цигарки. Тут та у Великобританії, тютюнові вироби коштують удвічі дорожче, ніж у середньому в ЄС. Причому ціновий відрив обох острівних країн від решти разючий. У Франції, яка за цим показником посідає третє місце, тютюн лише на 40% дорожчий, ніж у середньому в ЄС, тобто менш ніж у півтора рази.

Німеччина: золота середина
У Німеччині вартість життя вища, ніж в середньому по ЄС. Однак несуттєво. Ціни на споживчі товари та послуги у ФРН у 2018 році були на 4,3% вищими, ніж в середньому в 28 країнах-членах ЄС. Продукти харчування, безалкогольні напої та тютюн тут коштують приблизно на рівні середніх показників по Євросоюзу. А алкоголь - навтіь на 11% дешевший, ніж у середньому в ЄС.

Найнижчі ціни на продукти харчування - у Румунії
Найнижчими цінами на продукти харчування та безалкогольні напої у ЄС 2018 року можуть похизуватися Румунія (мінус 34% від середніх цін по ЄС), Польща (мінус 31%), Болгарія (мінус 24%). Приміром, у Польщі найдешевші в ЄС молочні продукти і яйця (мінус 29%), а в Румунії - хліб та злаки (майже вдвічі нижчі ціни за середні по ЄС).

Болгарія - найдешевша країна ЄС для життя
Загалом найдешевшою країною ЄС можна вважати Болгарію. Там жителі сплачують за товари та послуги приблизно вдвічі менше, ніж в середньому по Євросоюзу. У рейтингу найдешевших продуктів серед країн ЄС Болгарія посідає третє місце. А ось алкогольні напої та тютюн тут найдешевші в ЄС: ціни на них тут відповідно на 26 та 51 відсоток нижчі за середні по Євросоюзу.

| | | | - | | | | | |