.
В Украине подключения к электросетям и долевое участие - две глобальные проблемы, которые остаются без изменений.

В Украине подключения к электросетям и долевое участие - две глобальные проблемы, которые остаются без изменений.

mlp / 12.10.2018

Об этом свидетельствуют результаты рейтинга «Regional Doing Business 2018», составленного Офисом эффективного регулирования BRDO и Союзом украинских предпринимателей по методологии Всемирного банка, который презентовали в Киеве 11 октября.

За матеріалами DW.COM, очолили рейтинг «Regional Doing Business 2018» за легкістю ведення підприємницької Вінницька, Івано-Франківська та Житомирська області.
«Вінниччина має найбільший бал у загальному заліку, Житомирщина - за компонентом створення підприємства. Чернігівщина готова конкурувати за об'єкти будівництва та має прогрес у відведенні земельних ділянок. А от Харківщина та Донецький регіон найбільш лояльні до бізнесу в питанні сплати податків», - зауважив заступник голови BRDO Денис Малюська.

У регіонах експерти вимірювали компоненти, які залежать від місцевої влади і можуть вплинути на бізнес-клімат у регіоні - створення підприємства, оформлення земельної ділянки, одержання дозволів на будівництво, приєднання до електромереж, сплата місцевих податків тощо.
Максимальний бал, який могли отримати регіони - 600, однак навіть регіони-лідери набрали лише трохи більше 300 балів.

Цей рейтинг складається в Україні вже вдруге. "За рік місцева влада сконцентрувалася на місцевих податках. Там найбільший прогрес за рік", - констатує виконавчий директор Спілки українських підприємців Катерина Глазкова.

Цьогоріч до рейтингу було додано новий компонент - оцінку електронних сервісів. Тут експерти вказали на три сценарії розвитку, які можна спостерігати в регіонах:
- послуги через інтернет для підприємців просто не надаються, що є найтиповішим підходом для багатьох регіонів, зокрема для таких великих міст як Одеса чи Харків;
- скористатися загальнодержавною системою електронних послуг - зокрема Дніпро і Хмельницький долучились до iGov;
- створення власних електронних сервісів - цим шляхом пішли Львів, Вінниця, Київ.

Попри позитивну динаміку за деякими аспектами ведення бізнесу українські регіони мають дві глобальні проблеми, і вони залишаються без змін.
«Зокрема, це підключення до електромереж. За цим критерієм Україна посідає 128 місце в світі. В усіх областях за останній рік ситуація погіршилася. І друге, це пайова участь, яка обросла корупційною складовою і є перепоною для інвестицій у сферу будівництва, особливо для закордонних інвесторів», - зауважила керівник сектору «Будівництво» BRDO, віце-президент СУП Олена Шуляк.

Однак якщо порівнювати Україну з іншими країнами, то рейтинг показав, що не все так і погано.
«Ми порівняли лідерів рейтингу з іншими містами світу - лідерами загального рейтингу Світового Банку DOING BUSINESS. Не очікувано, але факт за деяким компонентам. Наприклад, щоб одержати дозвіл на будівництво, в Загребі (Хорватія) потрібно витратити 146 днів, в Алмати (Казахстан) - 123 дні, в Чернігові - лише 67 днів», - додав старший експерт Проекту EU4Business FORBIZ Джошуа Бадах.

| | | | - | | | | | |