.
Проект «Село-Енергія-Україна».

Проект «Село-Енергія-Україна».

mlp / 29.03.2015

Пропоную до Вашої уваги розроблений мною проект «Село-Енергія-Україна».

Основні цілі проекту:

1. Підвищення енергетичної незалежності України.
2. Розвиток екологічно чистих джерел енергії.
3. Підвищення активності підприємницької діяльності в сільських населених пунктах, розвиток виробництва промислової продукції.
4. Підвищення рівня зайнятості у виробництві сільськогосподарської та промислової продукції.
5. Підвищення ефективності місцевого самоврядування і зростання добробуту сільського населення.

Сутність проекту «Село-Енергія-Україна»:
- на ділянках, які є власністю мешканців села та сільських громад (рад), встановлені вітрові генератори невеликої потужності;
- усі вітрогенератори одного села обʹєднані в локальну вітроелектростанцію (MiнiВЕС) і передають вироблену електроенергію в єдину національну електромережу;
- MiнiВЕС виробляє електроенергію в кількості, яка повністю покриває потреби цього села в доступному для огляду майбутньому;
- власником такої МініВЕС може бути приватна особа, колективне підприємство (кооператив, ТОВ, ПАТ тощо), а також територіальна громада.

Основні переваги цього проекту перед іншими енергостанціями та перед великими ВЕС:

1. Величезна загальнодержавна та територіальна актуальність. Електрика – універсальна енергія, потреба в якій зростає нескінченно. Електроенергія по даному проекту виробляється на місцях споживання: немає необхідності будувати додаткові великі потужності підстанцій та ліній електропередачі. MiнiВЕС для кожного села є містоутворюючим підприємством.

2. Швидкість і відносно низька вартість проектування та будівництва ВЕС. Не потребує зайвого часу і витрат: на вибір, зміну призначення, відведення і передачу тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення, на вимірювання швидкості та напрямку панівних вітрів на протязі року, на проектування і будівництво великої вітростанції, потужних підстанцій та ліній електропередачі тощо.

3. Екологічність, простота і зручність використання. Вітер є джерелом вічної і чистої енергії. Вітер не вимагає підвезення палива та утилізації відходів, вітростанції не шкідливі для навколишнього середовища. Малопотужні ВЕС не займають територію і нікому не заважають. Вони працюють самі по собі, поруч із людьми і на користь людям.

4. Високорентабельні доходи і швидке повернення інвестицій. Через низькі операційні витрати виробництва електроенергії, короткі терміни будівництва і використання "зеленого" тарифу.

5. Мінімально можливі рівні усіх видів ризиків, особливо техногенних і військових.

MiнiВЕС для кожного села буде містоутворюючим підприємством, яке значну частину свого прибутку направлятиме на розвиток цього села:
- створення нових виробництв з вирощування, переробки, зберігання та продажу сільськогосподарських культур;
- благоустрій села: дороги, освітлення, водогін, водовідведення;
- підтримка соціально-культурної та освітньої сфер.

Таким чином, слідом за вітростанціями в села буде заходити Нове Життя. А носіями його будуть люди, які здійснюватимуть проект «Село-Енергія-Україна»!

Розроблено кілька варіантів бізнес-плану проекту «Село-Енергія-Україна» для одного села потужністю (0,6…4,0) МВт. Позитивні результати можуть бути отримані протягом року-півтора з початку фінансування. Потім – удосконалення і дуплікація кращого досвіду в багатьох інших сільських населених пунктах (близько 30000 сіл по всій Україні). Потенціал електростанцій цього проекту в Україні - десятки мільярдів кВт-годин електроенергії за рік. Зроблені попередні розрахунки ефективної заміни (дублювання) станціями проекту «Село-Енергія-Україна» усіх ядерних реакторів в Україні.
Потреба в будівництві великої кількості малих вітроелектростанцій стимулюватиме розвиток в Україні серійного виробництва вітрогенераторів та їх монтажу. А наявність виробництва і експлуатації десятків тисяч вітрогенераторів відкриє можливість створення єдиного в світі дослідницького полігону для малих вітротурбін. Усе це дасть додатковий політичний та економічний ефект - сотні и тисячі нових робочих місць.

Дуже прошу Вас:
1. Сприйняти цей проект, як свій.
2. Навести критику, надати зауваження і пропозиції, задати питання.
3. Допомогти мені створити разом з Вами патріотичну команду однодумців, партнерів, інвесторів.
4. Розглянути власні можливості і варіанти підтримки реалізації в Україні проекту «Село-Енергія-Україна».

Готовий до спілкування і співпраці.

Вже отримав чимало запитань, схвалень, зауважень, порад, думок тощо. Почали з’являтися потенційно реальні партнери, в т.ч.:
1. Фермери Н-Бузького районуМиколаївської обл.
2. Чесько-німецька консалтингова фірма.
3. Корпорація «МВЕС» під кредит від ЄБРР за програмою ООН ХАБІТАТ.
4. Територіальна громада с. Прибузьке Жовтневого районуМиколаївської обл.
5. Підприємці з Харкова, Львова та інші.
Веду перемовини з метою знайти необхідні ресурси і створити реальне підприємство (або декілька, навіть - багато) для реалізації проекту «Село-Енергія-Україна»: ТОВ, кооператив, ПАТ, підприємство територіальної громади тощо.

З метою прискорення практичної реалізації ідеї мінівітроелектростанцій у травні 2015 року в Кєві буде проведено науково-практичний семінар на тему «Фінансово-економічні та інші проблеми створення МініВЕС в Україні».

Організатори семінару:
- Українська Академія Наук;
- Міжнародний технологічний університет «Миколаївська політехніка».
Модератор, звісно, я.

Запрошую усіх бажаючих.
Але додатково будуть направлені персональні Запрошення.

З повагою, кандидат економічних наук, доцент Кудрич В.П.
097-280-75-38
Vita2056@yandex.ua

| | | | - | | | | | |