.
В честь празднования крещения Руси.

В честь празднования крещения Руси.

mlp / 24.07.2013

Відзначаючи 1025-у річницю з дня хрещення Русі, 23 липня в Миколаївському обласному художньому музеї ім. В. В. Верещагіна відбулося відкриття оновленої експозиції зали іконопису.
На відкритті експозиції виступила заступник голови облдержадміністрації з соціальних та гуманітарних питань Н.Іванцова. Вона підкреслила, що 1025-річчя хрещення Київської Русі відзначається за особистої уваги Президента України на загальнодержавну рівні не лише як свято християн, але і як свято торжества Української державності, її європейської ідентичності, духовного і культурного злету, як запорука успішної демократичної модернізації українського суспільства.
Затвердження християнства на Русі мало далекосяжні та багатогранні наслідки для всебічного розвитку суспільного життя. Християнство і сьогодні відіграє важливу роль у житті українського суспільства і має великий вплив на всі сфери суспільного життя. Під впливом Православної церкви в житті українського народу зросли материнський авторитет української жінки та зміцнилася сім'я.
Прийняття християнства сприяло широкому поширенню на Русі грамотності, виникненню власної літератури, розвитку церковного зодчества та іконопису.
«Для миколаївців оновлена експозиція іконопису – особливе надбання, завдяки якому кожен може доторкнутися до християнських цінностей», - підкреслила Наталя Борисівна.
За словами директора музею С.Росякова, вперше подібна виставка була проведена 20 років тому.
На початку 70-х років до музею стали надходити перші пам’ятки іконопису. Саме в цей час була отримана значна частина іконної колекції, яка є національним зібранням України. З тих пір змінилось багато. І теперішня оновлена експозиція – пряме підтвердження цьому. Сьогодні миколаївцям представлені 39 найкращих творів іконопису та 57 витворів декоративно-ужиткового мистецтва із музейного зібрання. А після ремонту експозиційного приміщення було додано декілька культових творів з рідкісними сюжетами («Вибрані святі», «Богоматір Смоленська-Одигітрія», «Богоматір із чину моління з святами та вибраними святими»).
Протоієрей Кафедрального собору Різдва Богородиці о.Геннадій відзначив важливість розуміння владою значення свята 1025-річчя хрещення Київської Русі і можливість ознайомлення з оновленою експозицією іконопису. «Не кожен храм сьогодні має такі давні ікони», - наголосив отець Геннадій. Він щиро подякував за реставрацію образів та дбайливе збереження духовних святинь.

Миколаївська ОДА

| | | | - | | | | | |