.
Шановні підприємці! Наближається термін сплати страхових внесків та подання звітності за 2010 рік.

Шановні підприємці! Наближається термін сплати страхових внесків та подання звітності за 2010 рік.

mlp / 25.03.2011

Верховною Радою України внесено зміни до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (підпункт 4 пункту 8 розділу XV "Прикінцеві положення") в частині того, що фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, на період дії законодавчих актів з питань особливого способу оподаткування сплачують страхові внески в порядку, визначеному цим Законом, який набрав чинності з 17 липня 2010 року.

Відповідно до зазначеного Закону фізичні особи - суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності та не перебувають з ними у трудових відносинах, зобов’язані сплачувати страхові внески у розмірі, який визначається ними самостійно. При цьому сума страхового внеску з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, що перерахована до Пенсійного фонду України, повинна становити не менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу та не більше розміру страхового внеску, обчисленого від максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, оподатковуваного доходу (прибутку), загального оподатковуваного доходу, з якої сплачуються страхові внески.
Враховуючи розмір мінімальної заробітної плати у 2010 році мінімальний страховий внесок для зазначених осіб становив у: липні - вересні – 294,82 грн., жовтні – листопаді – 301,12 грн., грудні – 306,10 грн.
Сплата внесків платниками за 2010 рік здійснюється на рахунки органів Пенсійного фонду, відкриті в установах ВАТ “Державний ощадний банк України”, на які зараховувалась частина єдиного та фіксованого податків, за місцем взяття на облік страхувальників.
Суми несплачених страхових внесків стягуються у порядку, встановленому статтею 106 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.
Наразі, чинним законодавством не передбачені пільги щодо сплати страхових внесків для фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування.
За підсумками 2010 року, зазначені особи подають до органів Пенсійного фонду за місцем взяття на облік звіт (до 1 квітня 2011 року), за формою згідно з додатком 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 05.11.2009 № 26-1.

В разі виникнення питань за інформацією можливо звернутись за місцем реєстрації до районних управлінь або до головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області за адресою:
м. Миколаїв, вул.. Морехідна,1
телефони 44-14-98, 44-14-96, 44-14-05

| | | | - | | | | | |