.
В Партии промышленников и предпринимателей озабочены ухудшением инвестиционного климата в Украине.

В Партии промышленников и предпринимателей озабочены ухудшением инвестиционного климата в Украине.

mlp / 22.09.2010

ЗАЯВА
Партії промисловців і підприємців України щодо інвестиційного клімату в країні.
м. Київ 22 вересня 2010 року

Одним з головних завдань держави на сьогодні є збільшення надходжень інвестиційного капіталу в економіку країни. Адже за 19 років незалежності колосальний інвестиційний потенціал України вдалося реалізувати несповна. Загальний обсяг інвестицій в країну не перевищив 40 мільярдів доларів, що, для порівняння, менше, ніж в Узбекистані. Наприклад, в Одеській області інвестиційний потенціал реалізований лише на 10%. Подібна ситуація склалася і в інших областях України.

В Партії промисловців і підприємців стурбовані погіршенням інвестиційного клімату. За перші шість місяців 2010 року Україна отримала всього 0,5 мільярда доларів інвестицій, що свідчить про скорочення вливань в українську економіку на 78%. Причому надходження інвестицій з боку країн Євросоюзу скоротилося в 14 разів. Така ситуація свідчить про відсутність інтересу до України з боку розвинених країн і не може не хвилювати промисловців і підприємців.

В ПППУ переконані: Україна втратила довіру іноземних вкладників через політичні протистояння, які в останні роки спостерігалися між структурами влади. Нині ситуація змінилася, але на поновлення довіри потрібен час. Для прискорення процесів пропонуємо усі зусилля спрямувати на боротьбу з корупцією. Не секрет, що саме її рівень відштовхує потенційних вкладників. Іноземні інвестори не знайомі з поняттями «корупційний податок» або «корупційна складова проекту», які в Україні іноді перевищують 10-20%. Ділова громадськість вітає створення при Президентові України Національного антикорупційного комітету і пропонує на основі міжнародного досвіду створити системну покрокову програму з викорінення корупції. В Громадянській приймальні Партії промисловців і підприємців України створено Антикорупційне бюро. Протягом місяця тільки в Одеській області надійшло понад 200 звернень від представників малого бізнесу, що зіткнулися з корупцією в різних органах влади, перш за все – в судах. Нині юристи ПППУ на основі отриманих заяв громадян готують звернення до Вищої ради юстиції.

На думку промисловці і підприємців, інвесторів відлякує й складна дозвільна система України. Тому її необхідно істотно скоротити й модернізувати. Термінового системного вирішення потребує питання з приватизацією землі. Мало кому з інвесторів вдається пройти шлях від отримання земельної ділянки до видачі кадастрового номера. Законно отримати державний акт практично неможливо, процес його отримання розтягується на довгі місяці або роки.

Держава повинна стати гарантом прав та інтересів внутрішніх та іноземних інвесторів. Особливо лякають іноземних інвесторів складності з поверненням ПДВ. Два кроки на шляху вирішення даної проблеми вже зроблено – у проекті Податкового кодексу є положення про відповідальність держави перед бізнесом за несвоєчасні виплати заборгованостей з ПДВ; передбачене повернення податку на додану вартість через державні облігації. Однак слід пам'ятати, що непогані закони ще повинні перетворитися на щоденну практику підприємництва, і тут ділова спільнота, в тому числі ПППУ, має сказати своє слово. Контроль за діяльністю влади, реагування на кожний випадок фіскального тиску на підприємців, порушення його прав, в тому числі щодо повернення ПДВ – ось одне з завдань Партії на найближчий період.

На покращення інвестиційного клімату суттєво впливає лібералізація умов ведення бізнесу, сучасна та ефективна інформаційно-рекламна політика. Необхідно проводити великі інвестиційні форуми і виставки за участю бізнес-еліт інших держав. Доречно створити каталог пропозицій для інвесторів. Такі заходи позитивно позначаються на іміджі країни. В ПППУ України впевнені: тільки так вдасться презентувати Україну як державу з привабливим інвестиційним кліматом.

Промисловці та підприємці готові докласти максимум зусиль для системного вирішення проблеми інвестиційної привабливості України, запропонувати свою стратегію підвищення її іміджу на міжнародній арені й сприяти реалізації вкрай необхідних країни інвестиційний проектів.

| | | | - | | | | | |