.
Губернатор А. Садыков разбирался в конфликте газеты «Рідне Прибужжя».

Губернатор А. Садыков разбирался в конфликте газеты «Рідне Прибужжя».

mlp / 05.07.2007

3 липня голова Миколаївської облдержадміністрації Олександр Садиков зустрівся з головним редактором газети «Рідне Прибужжя» Тетяною Одинцовою та творчим колективом друкованого засобу масової інформації з приводу непростої ситуації, яка склалася навколо газети.

На початку зустрічі Олександр Садиков висловив стурбованість, адже конфлікт газети «Рідне Прибужжя» з обласною радою вже переріс масштаби обласного рівня і зараз розглядається на всеукраїнському – у Кабінеті Міністрів України. (27 червня, під час прес-конференції Прем’єр-міністра України Тетяна Одинцова передала Віктору Януковичу листа від трудового колективу «Рідного Прибужжя» з проханням захистити видання від цензури).

„Сьогоднішня зустріч спрямована на те, щоб розібратися у ситуації, яка склалася, адже раніше я був присутній на засіданні президії обласної ради і одну точку зору вже знаю. Але хочу одразу підкреслити: зараз мова не йде про чиїсь політичні переконання та колір. Я представляю інтереси Президента України, на території Миколаївської області я є гарантом Конституції України. І я дуже серйозно сприймаю негативне згадування Миколаївської області. В Секретаріаті Президента мені доручено розібратися, і я хочу вислухати трудовий колектив,” – сказав О.Садиков.

На думку Тетяни Одинцової, головна мета обласної ради – змінити керівника друкованого ЗМІ. „Колектив газети не войовничий, і ми ніколи не йшли всупереч інтересам співвласника. На мій превеликий жаль, ми висвітлювали діяльність лише однієї політичної сили, хоча це й неправильно, я визнаю. Але цього разу ми не можемо змовчати” – говорить Т.Одинцова.

Журналісти газети «Рідного Прибужжя» розповіли Олександру Валерійовичу про те, як були змушені матеріали, які готувалися до друку, відносити до обласної ради, де працівники апарату вносили ті правки, які вважали за потрібне. «Останнім часом шпальти повертаються з облради геть червоними від правок, наприклад, з матеріалу про сесію облради «викинули» цілі шматки доповіді заступника голови облдержадміністрації А.А.Туманика» - зазначав один із працівників редакції.

Така ситуація бентежить, адже в Законі України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» чітко сказано» «Не допускається вимога попереднього погодження повідомлень і матеріалів, які поширюються друкованими засобами масової інформації, а також заборона поширення повідомлень і матеріалів з боку посадових осіб державних органів, підприємств, установ, організацій або об’єднань громадян, крім випадків, коли посадова особа є автором поширюваної інформації чи дала інтерв’ю». А стаття 15 Конституції України забороняє цензуру.

Були навіть випадки, коли головному редакторові дорікали щодо фотографій, розміщених у газеті – мовляв, вони не є коректними, оскільки на них зображені представники «не тієї» політичної сили.
Також були вказівки, який саме журналіст - «благонадійний», треба розуміти - повинен висвітлити той чи інший матеріал.
А журналісту, в свою чергу, диктували, що потрібно показати, а про що краще змовчати.

Кореспондент газети із сумом згадувала, як їздила разом із облрадою на виїзне засідання до Бережанського району, присвячене підготовці навчальних закладів до навчального року. «Це було в середині липня, і зрозумілою, що школи не могли у цей час бути стовідсотково готовими. Були недоліки, але були й видимі досягнення. І мене дуже здивувала вказівка одного з керівників облради: «Закатати в асфальт!» Тобто треба було обов’язково розповідати, що все погано. Коли матеріал вже вийшов, в облраді були незадоволеними, мовляв, чому мало критики. Але ж я писала об’єктивно!»

З болем говорили журналісти і про те, що представники депутатського корпусу Миколаївщини дозволяють собі принижувати пресу, з неповагою ставитися до ЗМІ, намагаючись керувати виданням.
Зрозуміло, що такий стан справ не сприяє дійсно об’єктивному висвітленню різноманітних матеріалів, адже однобічна точка зору не є коректною та правильною, підкреслювали журналісти газети.
Що стосується використання приміщень на території редакції, то за словами головного бухгалтера Марини Бутурлиної, вартість оренди є законною, про що свідчать договори, які затверджуються головним управлінням економіки облдержадміністрації.

„З 2003 року ми фактично працюємо на одну політичну силу. Але до цих пір проблем із фінансуванням не було. В грудні місяці 2006 року газета не отримала коштів, які їй призначені, у розмірі 45тис.грн. А перші кошти за 2007 рік ми взагалі отримали 6 червня 2007 року. Зараз наша газета фактично є спонсором висвітлення діяльності обласної ради” – каже Тетяна Одинцова.

„Спершу мені здалося, що конфліктна ситуація склалася на підґрунті господарських інтересів. Але ж давайте розмежовувати два окремих питання – господарське та щодо свободи слова. Що ж стосується того, що обласна рада диктує свої умови, то кожен політик та політична сила повинні розуміти: наше головне завоювання – це завоювання свободи слова. А диктувати умови – це позиція слабких політиків. Негативні оцінки діяльності – це та ціна, яку платить кожен управлінець, кожен політик, і він має бути до цього готовий» - зазначив Олександр Садиков.
Голова облдержадміністрації пообіцяв колективу газети тримати ситуацію під контролем і врешт-решт поставити крапку у конфлікті.

За материалами Прес-служби ОДА

| | | | - | | | | | |